niedziela, 17 lutego 2013

Zupa paprykowa

Zupa nic, szybka i bardzo łatwa do wykonania.
A do zupki najlepiej dodać grzanki (zrobiłam z białego pieczywa skropionego oliwą i posypanego oregano- piec z obu stron po 5 minut w 170°C )

Składniki: 
  • 3 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 małe marchewki
  • pół puszki kukurydzy 
  • sok z połowy cytryny
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 kostka warzywna 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz, papryka słodka 
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
W garnuszku na oliwie dusić przez 15 minut cebulę i paprykę, dolać pół szklanki wody i marchewkę, dusić przez 5 minut, dodać kukurydzę, wodę, kostki, oregano, sok z cytryny, sól pieprz i gotować przez 15 minut.



2 komentarze:

  1. Przepis bardzo słabo opisany jak dla początkującej osoby jak ja. Nie ma też informacji kiedy dodać przecier pomidorowy ani w jaki sposób kroić warzywa. Jestem w trakcie przygotowania, zobaczymy co wyjdzie z tej popeliny przepisopodobnej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, faktycznie przeoczony został przecier, najlepiej dodać go zaraz po kukurydzy. Kroić warzywa można na wiele sposobów i każdy będzie dobry, u mnie tradycyjna kostka.

      Usuń