piątek, 22 lutego 2013

Zupa dyniowo - marchewkowa

Słodka i łatwa do wykonania zupka.

Składniki:
  • 300 g dyni marynowanej 
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 kostka rosołowa-warzywna 
  • płatki ryżowe(gotowane na rosołku) lub ryż  
  • 2 łyżki cukru
  • sok z ćwiartki cytryny
  • pół łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu, 
  • 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać trochę wody, dusić na małym ogniu, dodać: marchewkę i seler. Po upływie 15-20 minut dodać dynię i dusić jeszcze 5-10 minut. Uzupełnić wszystko wodą, dodać kostkę rosołową, przyprawy, sok z cytryny, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Zagęścić zupę mieszanką z jogurtu i mąki. Podawać z płatkami ryżowymi lub ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz