Składniki:
- 300 g dyni marynowanej
- 3 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 kostka rosołowa-warzywna
- płatki ryżowe(gotowane na rosołku) lub ryż
- 2 łyżki cukru
- sok z ćwiartki cytryny
- pół łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki jogurtu,
- 2 łyżki mąki
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać trochę wody, dusić na małym ogniu, dodać: marchewkę i seler. Po upływie 15-20 minut dodać dynię i dusić jeszcze 5-10 minut. Uzupełnić wszystko wodą, dodać kostkę rosołową, przyprawy, sok z cytryny, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Zagęścić zupę mieszanką z jogurtu i mąki. Podawać z płatkami ryżowymi lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz