czwartek, 14 lutego 2013

Bezy

Ciągle próbuję zrobić idealną bezę i beziki ale do ideału takiego jak np w Starym Domu http://www.cukierniastarydom.pl/karta_menu-torty.html dużo mi brakuje...

Ale oto dwie moje bezy wyszły trochę gumowate ale i tak były bardzo smaczne ;]

Beza:
Składniki:
4 białka
250g cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
odrobina soli

 Białka ubijamy z solą a następnie małymi porcjami dodajemy mąkę, cukier, sok z cytryny.
Pieczemy w 150°C przez 30-40 minut.

Banalne kremy do bezy:
  1. Serkowy
  • 250 g serka mascarpone 
  • Pół szklanki śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego jeśli dbamy o linię ;) 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego 
Wszystkie składniki połączyć i schłodzić, jeśli używamy kremówki to ubijamy ją oczywiście wcześniej

     2. Coś z niczego
  •  niecałe dwa opakowania jogurtu śródziemnomorskiego lub innego bardzo gęstego 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru 
Owoce oczywiście dowolne 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz