Ciasto zrobiłam w małej formie(keksóceę/do chleba ok.25 cm)
Składniki:
- 3 jabłka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 125 g masła/margaryny
- 1 niecała szklanka cukru
- 2 żółtka
- 2 białka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- odrobina masła i bułka tarta do formy
- opcjonalnie cukier puder do ozdoby
Mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia oraz pół szklanki cukru łączymy w jedną masę i odrywamy kawałek (ok.1/4) ciasta, owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta wykładamy do blachy (wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą). Jabłka ścieramy na tarce dodajemy cynamon i wykładamy na ciasto. Białka ubijamy dodając porcjami pół szklanki cukru. Pianę wykładamy na jabłka a na pianę kruszymy resztę ciasta.
Piec w 180°C z termoobiegiem przez ok 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz