piątek, 15 lutego 2013

Tort z tortilli


Pyszny, prosty do wykonania i efektowny

Składniki:
  • Opakowanie tortilli 
  • 1/2 puszki fasoli czerowonej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2kg mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 400g szpinaku
  • 150 g fety lub 180g jogurtu naturalnego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ser zółty(do posypania tortilli) 
  • sól, pieprz,chilli, zioła typu oregano, bazylia
  • olej/oliwa do smażenia
Wykonanie:
  1. Sos czerwony: na patelni smażymy cebulę i mięso, następnie dodajemy kukurydze, fasolę i paprykę oraz przyprawy
  2. Sos zielony: w garnuszku gotujemy szpinak, wyciśnięty czosnek i jogurt/fetę
  3. Przekładamy tortillę, sos czerwony, (można posypać serem, ale dla mnie to za dużo rozpusta), na to tortillę, sos zielony znowu tortillę i tak na zmianę a na koniec placek posypać serem(choć lepiej 5 minut przed końcem pieczenia dopiero podsypać serem )
  4. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem przez 15 minut.  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz