Składniki:(na małą formę 25cm)
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika(lub tak jak ja zrobiłam 1 łyżeczka cynamonu,oraz 0,5 łyżeczki goździków,szczypta imbiru oraz pieprzu)
- 1 łyżka sody
- szczypta soli
- opcjonalnie pokruszone orzechy włoskie
- odrobina masła i bułki tartej do blachy
- 3 łyżki kakao
- 4 łyzki mleka
- 3 łyżki cukru
- 15 dag masła
Składniki na ciasto łączymy ze sobą wylewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 35-40 minut.
Wystudzone ciasto polać polewą (udekorowałam też orzechami włoskimi).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz