wtorek, 19 lutego 2013

Piernik

Mój bardzo udany eksperyment na święta:)

Składniki:(na małą formę 25cm)

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika(lub tak jak ja zrobiłam 1 łyżeczka cynamonu,oraz 0,5 łyżeczki goździków,szczypta imbiru oraz pieprzu)
  • 1 łyżka sody
  • szczypta soli
  • opcjonalnie pokruszone orzechy włoskie
  • odrobina masła i bułki tartej do blachy 
Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyzki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 15 dag masła
Wykonanie: 
Składniki na ciasto łączymy ze sobą wylewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Składniki na polewę krótko zagotować cały czas mieszając.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 35-40 minut.
Wystudzone ciasto polać polewą (udekorowałam też orzechami włoskimi).  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz