piątek, 15 lutego 2013

Tarta z brokułami (dietetyczna)

Ciasto do tarty jest moim eksperymentem na szczęście bardzo udanym i nawet ci co nie lubią otrębów i tych "dietetycznych" przepisów będą pozytywnie zaskoczeni jak dobra jest ta tarta. A i uprzedzam że ciasto jest lesiste ale nie ma się czym martwić bo po upieczeniu będzie wszystko z nim w porządku ;) 

Składniki:
Ciasto:
  • ok.2-3 łyżek lnu mielonego
  • ok.3 łyżki otrębów pszennych
  • ok.3 łyżki otrębów owsianych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego gęstego(użyłam bakomy 180g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól ,pieprz
Farsz:
  • ok.300g brokuła
  • 1 marchewka
  • Jogurt naturalny 180g
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • sól czosnkowa, lub przyprawa do tzatzików, albo kosteczka czosnkowa knorra  
Wykonanie:
Brokuła gotujemy 7-8 minut, składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wylewamy do oproszonej bułką tartą i posmarowanej masłem formy do tarty i wstawiamy ciasto na 4 minutki do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) W między czasie w miseczce mieszamy ze sobą składniki na farsz oprócz warzyw. Ugotowanego i odcedzonego brokuła dzielimy na różyczki, te większe można podzielić na pół, marchew kropimy w plasterki. Wykładamy ciasto układamy na nim warzywa, rozlewamy mieszankę jogurtowo-jajeczną równomiernie na warzywa i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika. (180°C z termoobiegiem)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz