niedziela, 24 lutego 2013

Papryka faszerowana kaszą kuskus

Szybki, syty i bardzo smaczny obiad.

Składniki: (6 sztuk)
  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • 2 kostki rosołowe(np. z pietruszką i lubczykiem)
  • 6 papyk
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • ser zółty (starty, lub w plasterkach)
  • oliwa, sól, pieprz, papryka słodka 
Wykonanie:
Na patelni zeszklić cebulę, dodać pomidora i chwilę podsmażyć. Obciąć górną cześć papryk( kawałki wokół ogonka, można pokroić w kosteczkę i podsmażyć razem z cebulą i pomidorami) i wydrążyć środek. (w trakcie smażenia warzyw papryki można wsadzić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika aby później krócej się piekły). Kaszę zalewamy wraz z rosołkami gorącą wodą zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Następnie do kaszy dodać podsmażone warzywa. Farsz nakładać do papryk.
Piec ok.20-25 minut w 180°C a pod koniec dodać na wierzch każdej papryki odrobinę sera.
(Z wcześniej podpieczoną papryką piec jakieś 5-10 minut).


1 komentarz: