wtorek, 19 lutego 2013

Szarlotka / jabłecznik

Bo miałam 3 jabłka w domu a nie było ochotników do zjedzenia ;)
Ciasto zrobiłam w małej formie(keksóceę/do chleba ok.25 cm)

Składniki:
  • 3 jabłka 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła/margaryny
  • 1 niecała szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cynamon 
  • odrobina masła i bułka tarta do formy 
  • opcjonalnie cukier puder do ozdoby 
Wykonanie:
Mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia oraz pół szklanki cukru łączymy w jedną masę i odrywamy kawałek (ok.1/4) ciasta, owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta wykładamy do blachy (wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą). Jabłka ścieramy na tarce dodajemy cynamon i wykładamy na ciasto. Białka ubijamy dodając porcjami pół szklanki cukru. Pianę wykładamy na jabłka a na pianę kruszymy resztę ciasta.
Piec w 180°C z termoobiegiem przez ok 30 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz