niedziela, 9 czerwca 2013

Lekka tarta z truskawkami

Świetny lekki deser idealny na upalne dni i oczywiście bardzo prosty do przyrządzenia :)

Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 125g masła 
  • 4 łyżki cukru 
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego 
Składniki na krem:
  • jogurt typu greckiego ok. 400g
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego 
  • 4 łyżeczki cukru 
  • opcjonalnie 2 żółtka
No i oczywiście ostatni składniki truskawki pasują też borówki, maliny itd...

Wykonanie:
Składniki na ciasto połączyć i wyrobione ciasto wstawić do zamrażalniki na ok.15 minut. W między czasie gdy ciasto się mrozi połączyć wszystkie składniki na krem oraz umyć, osuszyć i pokroić na pół truskawki. Ciasto wykładamy do formy na tartę, nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok.25 minut w 180°C z termoobiegiem. Wystawiamy ostudzamy ciasto, wykładamy na nie krem oraz truskawki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz