czwartek, 13 czerwca 2013

Domowa niby chińszczyzna czyli kurczak w 5 smakach

Na prawdę przypomina chińszczyznę także bardzo polecam a i bardzo łatwe do przyrządzenia:)

Składniki na ok. 4 duże porcje:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 300 g pieczarek 
  • 3 pory(białe końce)
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka mąki
  • garść pestek słonecznika
  • masło, olej, oliwa z oliwek 
  • sos sojowy ok.2-3 łyżeczki
  • przyprawa kurczak w 5 smakach
  • papryka ostra, pieprz, sól,
Wykonanie:

Na patelni prażymy pestki słonecznika. Kroimy pora, marchewkę w paseczki, pieczarki w plasterki, cukinie w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie z oliwą: marchewkę i pora podsmażamy przez ok.4 minuty dodajemy cukinie i podsmażamy jeszcze ok. 4 minutki aby warzywa były lekko miękkie. Zdejmujemy warzywa, na patelnie wrzucamy pieczarki z odrobiną masła solimy i podsmażamy aż wyparuje z nich woda.
Przygotowujemy kurczaka, należy go pokroić w kostkę i wysmarować mieszanką oliwy, oleju oraz odrobiną przyprawy "kurczak w 5 smakach", solą i pieprzem. Z patelni zdejmujemy pieczarki i smażymy na niej  chwilę mięso gdy będzie prawie gotowe dodajemy warzywa. Przygotowujemy mieszankę składającą się z sosu sojowego, oliwy, oleju, odrobiny wody oraz mąki, "przyprawą w 5 smakach". Tak przygotowany "sos" dodajemy na patelnie, smażymy chwilę i doprawiamy pieprzem, papryką ostrą oraz solą.
Podajemy z ryżem i pestkami słonecznika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz